Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁKI BEZGLUTENOWE Z ZIARNAMI

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 300 gram
mąka ryżowa 150 gram
mąka ziemniaczana 150 gram
drożdże suche 8 gram
cukier kryształ 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
pestki słonecznika 2 łyżki
pestki dyni 1 łyżka
woda gazowana 450 -500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁKI BEZGLUTENOWE Z ZIARNAMI

WYKONANIE:

Suche składniki ( oprócz drożdży) wszystkie wymieszać, dodać drożdże i dolewać stopniowo wodę ( najlepiej gazowaną żywca) około 40 C temperatury, tak, aby ciasto było dość gęste. Formować bułeczki, kłaść na wysmarowaną blachę, posmarować olejem, ponacinać krzyżyki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewam na 180 C. Wstawiam bułki na około 40 minut. Wykładam na kratkę metalową, na której bułki stygną. Można posypać na wierzchu też ziarnami.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olyabuziaczek 13.02.2015 13:41
mniam musze wyprobowac!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak