Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki domowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 650 g typ 400
drożdże świeże 3/4 kostki 100 gramowej
spirytus 3 łyżeczki + 3 łyżeczki do oleju
cukier puder 150 g
żółtko jajek 7 szt
margaryna 1/3 szt
cukier waniliowy 30 g
mleko 250 ml
dżem truskawkowy 150 g
smalec 250 g
olej 1 L

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki domowe

Kroki postępowania

1
Dziś miałam tyle telefonów z rodziny o pączki, że postanowiłam zamieścić przepis KPK, choć pączki wszystkie podobne to jednak dużo zależy od wykonania.

Do miski, dajemy ciepłe mleko, drożdże, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru, 3 łyzki mąki i mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pączki domowe  foto
2
Żółtka ucieramy do białości, w połowie czasu ucierania, zaczynamy dodawać cukier, nadal ubijamy.
Krok 2 - Pączki domowe  foto
3
Do ubitych żółtek dodajemy zaczyn drożdżowy. Nadal miksujemy ale na wolnych obrotach.
Krok 3 - Pączki domowe  foto
4
Margarynę topimy i studzimy, zimną wlewamy wolnym strumieniem do żółtek.
Krok 4 - Pączki domowe  foto
5
Teraz czas na spirytus, kolejno mąka, stopniowo, gdy ciasto będzie już bardzo gęste, przekładamy na stolnicę, wyrabiamy ok 15min cały czas, lekko podsypując mąką.
Krok 5 - Pączki domowe  foto
6
Wyrobione ciasto spłaszczamy i zostawiamy na desce pod ściereczką na 1h jeśli w mieszkaniu jest ciepło.
Krok 6 - Pączki domowe  foto
7
Wyrośnięte ciasto spłaszczamy wałkiem na 2cm i wykrawamy koła, ja mam sprawdzoną filiżankę o średnicy 8cm, dzięki takiemu rozmiarowi pączki są szerokie jak sklepowe, nie za wysokie łatwo się dopiekają w środku.Zostawiamy znów by rosły na 1-2h .
Krok 7 - Pączki domowe  foto
8
Do garnka wlewamy olej i smalec, na smażę na malym ogniu, dziś miałam akurat mały garnek wolny więc piekłam po 2szt, pod przykryciem, często obracając, do mocnego zumienienia, by w środku były upieczone.
Krok 8 - Pączki domowe  foto
9
Dobrze jest sobie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, dzięki duzej zawartości żółtek, dobremu wyrobieniu, zyskujemy piękną oponkę białą.
Krok 9 - Pączki domowe  foto
10
Zimne nadziewamy dżemem, posypujemy cukrem pudrem.
Krok 10 - Pączki domowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 13.02.2015 20:07
ja już nie wiem jaka tajemnica oponki, ale chyba ma znaczenie, to że wykrajam je z lekko rozwałkowanego ciasta, jeśli ciasto zarobimy znów, pączki są ciężkie i choć mają kształ kuli i urosną jednak są cięższe, więc od jakiegoś czasu robię własnie tak i wychodzą z obrączką
ben-ka 13.02.2015 14:23
Pychota !!!
iziona 13.02.2015 10:41
Mi nie zawsze wychodzą z obrączką, ale te wygladaja cudnie :)
Krystyna32 13.02.2015 02:19
bardzo smaczne
barbara11561 12.02.2015 19:09
Pyszniutkie pączusie
pajbek 12.02.2015 18:22
Pyszniutkie :-)
agnieszka214 12.02.2015 18:18
pączusie pierwsza klasa
IlonaAlbertos 12.02.2015 18:04
Domowe są najsmaczniejsze.
mirosława4 12.02.2015 17:07
u mnie tej białej oponki nigdy nie ma chociaż ciasto jest dobrze wyrobione :)
Jadwiga/Jaga85 12.02.2015 16:22
Pięknie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak