Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier 800 g
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy.

Wiśnie umyć i pozbawić pestek (można wyjąć pestki ręcznie lub użyć drylownicy). Umyte wiśnie bez pestek umieścić w garnku i zasypać je białym cukrem oraz dodać do nich kwasek cytrynowy. Zasypane cukrem i kwaskiem wiśnie odstawić na kilkanaście minut (od 15 do 30 minut maksymalnie), by wytworzył się z nich sok. Po upływie tego czasu przestawić garnek z wiśniami na kuchenkę i włączyć ogień. Smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu przez kilka godzin nie zapominając o częstym mieszaniu, by wiśnie się nie przypalały. Po upływie kilku godzin, gdy dżem wiśniowy uzyska, będzie miał zadowalającą nas odpowiednio gęstą konsystencję zdjąć garnek z ognia. Gorący dżem nalewać do słoiczków, które następnie szczelnie zakręcać i odstawiać do góry dnem. Wypełnione dżemem słoiczki odstawione dnem do góry pozostawiać w tej pozycji do ich ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 08.03.2015 16:20
najlepszy domowy
Czyki 12.02.2015 14:27
O taki słoiczek swojskiego dżemiku, to rarytas:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak