Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy z lekką pianką na wierzchu
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową,przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej kruchymi ciasteczkami tortownicy .Piec 1 godzinę w 180C.
Pomarańcze filetujemy i przekładamy do rondelka wraz sokiem dodajemy pół szklanki wody i podgrzewamy ,do gorącego płynu dodajemy galaretkę pomarańczową i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki by zaczęła tężeć.
Bitą śmietanę Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ,żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody ,studzimy i łączymy z ubitą śnieżką.
Na upieczony i wystudzony sernik wykładamy ubitą śnieżkę a na nią tężejącą galaretkę .Wstawiamy do lodówki.