Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁKI ZE SŁONECZNIKIEM

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
mąka żytnia 100 gram
woda letnia 300 ml
jogurt naturalny 3 łyżki
słonecznik łuskany 2-3 łyżki
drożdże suche 7 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁKI ZE SŁONECZNIKIEM

Do miski wsypujemy obie mąki,dodajemy drożdże,sól,cukier ,ziarna słonecznika ,jogurt oraz letnią wodę.Wszystkie składniki mieszamy robotem ze spiralnymi końcówkami aż uzyskamy gładkie ciasto.Dodajemy oliwę i jeszcze krótko wyrabiamy ,aby ciasto wchłonęło oliwę.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło i podwoiło swoją objętość(ok 30-40 minut).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,krótko zagniatamy i dzielimy ciasto na 10-12 kawałków
Każdy kawałek formujemy w zgrabną kulkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Znowu odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte)
piekarnik nagrzewamy do 200 st.C i pieczemy bułeczki ok 20 minut.Przed pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem,lub spryskać woda(będą miały chrupiącą skórkę).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.02.2015 15:25
domowe zawsze bardzo smaczne
Wacław 12.02.2015 09:45
ja tez bym zjadł :-)
ben-ka 12.02.2015 09:14
Z chęcią bym zjadła, takie apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak