Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z nutą mango i wanilii Zewy

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

jajko 5 szt ( M )
cukier 3/4 szk
cukier waniliowy 16 g
margaryna 250 g miękka
kakao 1 łyżka
mąka pszenna 2,5 szk typ 500
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
mleko 1/4 szk
mleko 1 łyżka
Syrop: 1/4 szk mango z wanilią

Lukier

cukier puder 3/4 szk trzcinowy
kakao 2 łyżka rozpuszcalne
sok z cytryny 3 łyżka
kolorowa posypka 2 łyżka dowolna

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z nutą mango i wanilii Zewy

Kroki postępowania

1

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.
Krok 1 - Babka z nutą mango i wanilii Zewy foto
2
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Krok 2 - Babka z nutą mango i wanilii Zewy foto
3
Wlać mleko z syropem i połączyć ciasto.
Krok 3 - Babka z nutą mango i wanilii Zewy foto
4
Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej dodać kakao i dodatkowe mleko i wymieszać.
Krok 4 - Babka z nutą mango i wanilii Zewy foto
5
Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Jasne ciasto przełożyć do formy a na nie ciemne i
Krok 5 - Babka z nutą mango i wanilii Zewy foto
6
potem za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić wzorki aby ciasto się lekko przemieszało.
Krok 6 - Babka z nutą mango i wanilii Zewy foto
7
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babkę około godziny do suchego patyczka.
Upieczoną wystudzić.
Krok 7 - Babka z nutą mango i wanilii Zewy foto
8
Cukier trzcinowy, kakao i sok dokładnie wymieszać i polać przygotowanym lukrem babkę ( gęstość zależy od tego jak gęsty lukier lubimy ) i na koniec posypać posypką.
Babkę kroić po zastygnięciu lukru.
Krok 8 - Babka z nutą mango i wanilii Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 12.02.2015 19:56
znakomita babka
Kuchenka 11.02.2015 22:41
przepięknie wygląda
Hrabina w kuchni 11.02.2015 21:11
Świetna babka :)
ada.la 11.02.2015 20:13
wygląda wspaniale
Justi2401 11.02.2015 16:27
Piękna babka :)
Małgorzata Pin 11.02.2015 16:04
Super babeczka wyszła.
norweska20 11.02.2015 15:54
babeczka pierwsza klasa
mzap88 11.02.2015 15:50
wow wow wow!
Jadwiga/Jaga85 11.02.2015 14:46
pyszna babka!
erym 11.02.2015 14:00
znowu CI sie upieklo!
Krzysztof15 11.02.2015 13:53
pyszna babka
Kluska_87 11.02.2015 13:47
Ale babka ! :)
kasiaw 11.02.2015 13:28
super ciacho
marcia7 11.02.2015 13:19
takie urozmaicenie Wielkanocy
IKrakowianka 11.02.2015 13:07
apetycznie wygląda
krokus 11.02.2015 12:59
pysznie wyglada
mysza75 11.02.2015 12:41
piękna baba
pestka 11.02.2015 12:10
bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak