Przepis i sposób przygotowania na: Lekka sałatka z liści botwiny
Przygotowanie sosu musztardowego:
W misce łączymy wszystkie składniki na sos, mieszamy i odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
Liście botwiny myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Łodyżki botwiny drobno siekamy. Buraczki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 45-60 minut. Rukolę i botwinę przekładamy do miski, skrapiamy sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Upieczone buraki obieramy i kroimy w plasterki, układamy je na botwinie. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy do sałatki. Tak samo jak odsączonego tuńczyka , kukurydzę i kapary. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i polewamy sosem.