Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 100 gram
boczek wędzony 100 gram
szalotka 1 sztuka
masło 1 łyżeczka
śmietana kremówka 100 ml (36%)
rosół z kury Kucharek 50 ml
chrzan tarty 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
rukola 1 garść
ciasto francuskie 2 kawałki
jajko

Porada

Kawałki ciasta francuskiego muszą być odrobinę większe niż średnice kokilek.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Pieczarki oraz pierś z kurczaka pokroić w paski, natomiast szalotkę oraz boczek w kostkę.
Krok 1 - Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem foto
2
Na patelni rozpuścić masło, po czym zeszklić na min szalotkę, dodać pieczarki i smażyć przez ok 5-6 min. Następnie dodać pierś kurczaka oraz boczek - całość smażyć ok 10 min.
Krok 2 - Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem foto
3
Do usmażonego farszu wlać rosół - dusić ok 2 min po czym powoli dodać śmietanę i chrzan. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać rukolę.
Krok 3 - Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem foto
4
Farsz rozłożyć do kokilek.
Krok 4 - Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem foto
5
Kokilki z farszem przykryć ciastem francuskim, dociskając ciasto do brzegu. Nożem przebić ciasto w kilku miejscach. Roztrzepać jajko i posmarować nim wierzch.
Krok 5 - Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem foto
6
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 15-20 min do uzyskania złocistego koloru.
Krok 6 - Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 14.02.2015 15:09
przepięknie wygląda !!
misia53 10.02.2015 22:59
bardzo mi się podoba twoja propozycja
Barbara13 10.02.2015 22:31
kuszące danie i fajnie podane
Gracer 10.02.2015 21:39
smaczny przepis
Pyszota 10.02.2015 20:25
super przepis
Sroczka 10.02.2015 19:50
Z chęcią zjadłabym taką zapiekankę.
IlonaAlbertos 10.02.2015 19:47
Pięknie podana.
Ankha 10.02.2015 19:44
Interesujące danie, ciekawi mnie smak rukoli w zapiekance

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak