Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki / różyczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
żółtko jajek 5
śmietana 18 proc 7 łyżek
cukier puder
olej do smażenia 1 litr
ocet 2 łyżki

Porada

Kluczem jest cienkie ciasto i nie podsypywanie za dużo mąką.

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki / różyczki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiej, dodaj zółtka jaj, śmietanę, ocet i wyrabiaj na ciasto. Powinno być zwarte, ale dość miękkie.
Krok 1 - Faworki / różyczki foto
2
Ciasto uformowane w kulkę odstaw na poł godziny do lodowki.
Krok 2 - Faworki / różyczki foto
3
Po wyjęciu z lodówki, "bij" ciasto wałkiem do ciasta. Rob tak przez kilka minut, az zobaczysz pęcherzyki powietrza.
Krok 3 - Faworki / różyczki foto
4
Wycinaj podłużne prostokąty rydełkiem lub nożem. w środku nacinaj, i przez środek przekładaj koniec - otrzymasz wtedy taki kształt jak na zdjęciu. Mozesz tez wycinać kółka, szklanką i kieliszkiem, da ci to "różyczkę'' (taką jak bedzie w galerii). Olej musisz zagrzać, kiedy bedzie bardzo gorący wrzucasz faworki. Pieczesz je dosłownie minutę, bardzo szybko się spiekaja a wtedy mogą być gorzkie.
Krok 4 - Faworki / różyczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 06.08.2015 16:07
uwielbiam je chrupać
agnieszka214 10.02.2015 14:55
takie własnie faworki lubie
Adamorek 10.02.2015 14:54
jutro robię:)
Barbara777 10.02.2015 14:42
bardzo smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak