Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańskie pączki z ciasta parzonego
- deser kuchni hiszpańskiej
- pączki z ciasta parzonego
- lukier na bazie rumu
- smaczne i łatwe do przygotowania
- oryginalny pomysł na tłusty czwartek
CIASTO
Wodę zagotować w garnku i rozpuścić w niej masło oraz sól. Zmniejszyć ogień, wsypać całą mąkę, szybko zamieszać aż uformuje się ciasto odrywające się od dna. Zdjąć całość z palnika, ostudzić.
Dodawać po jednym jajku i ucierać tak długo, aż ciasto zyska połysk i będzie "ciągnąć się za łyżką". Ciasto odstawić na pół godziny. Następnie napełnić ciastem szprycę i wyciskać okręgi o średnicy 5-6 cm i wysokości 1-1,5 cm lub inne dowolne kształty.
Smażyć po 3 minuty z każdej strony na jasnozłoty kolor.
LUKIER
Cukier puder utrzeć z dwiema łyżkami gorącej wody i rumem. Polewać ostudzone pączki.