Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańskie pączki z ciasta parzonego

4.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Hola! Zasmakuj w kruchych, hiszpańskich pączkach z ciasta parzonego, których smak podkręca lukier na bazie rumu. Jeśli wolisz, możesz przygotować także wersję bezalkoholową (dodajesz wtedy więcej wody zamiast rumu). 

Składniki:

mąka 125 g
cukier puder 200 g
masło 50 g
jajko 3 sztuki
woda 250 ml
rum 2 łyżki
olej kokosowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańskie pączki z ciasta parzonego

  • deser kuchni hiszpańskiej
  • pączki z ciasta parzonego 
  • lukier na bazie rumu
  • smaczne i łatwe do przygotowania
  • oryginalny pomysł na tłusty czwartek 

 

CIASTO

Wodę zagotować w garnku i rozpuścić w niej masło oraz sól. Zmniejszyć ogień, wsypać całą mąkę, szybko zamieszać aż uformuje się ciasto odrywające się od dna. Zdjąć całość z palnika, ostudzić.

Dodawać po jednym jajku i ucierać tak długo, aż ciasto zyska połysk i będzie "ciągnąć się za łyżką". Ciasto odstawić na pół godziny. Następnie napełnić ciastem szprycę i wyciskać okręgi o średnicy 5-6 cm i wysokości 1-1,5 cm lub inne dowolne kształty. 

Smażyć po 3 minuty z każdej strony na jasnozłoty kolor.

LUKIER

Cukier puder utrzeć z dwiema łyżkami gorącej wody i rumem. Polewać ostudzone pączki.

A może wypróbujesz też mini-serowych pączków? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.02.2015 07:54
nie robiłam takich
pajbek 10.02.2015 15:36
Pyszniutkie :-)
Grazyna0211 10.02.2015 15:35
dawno takich nie robiłam są pyszne
Jadwiga/Jaga85 10.02.2015 15:11
A u mnie dziś pączki:)
Agnieszka-87-25 10.02.2015 15:05
mniam apetyczne
Krystyna32 10.02.2015 14:00
bardzo apetyczne
olyabuziaczek 10.02.2015 13:44
wygladaja pysznie
mirosława4 10.02.2015 13:42
bardzo je lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak