Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica koźlęca w sosie grzybowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwca koźlęca 1 szt.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
rozmaryn 1 mała gałązka
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
cząber 1 duża szczypta
grzyby suszone 1 duża garść
grzyby suszone mielone 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 1 łyżka

Porada

Niestety nie znalazłam wartości odżywczych mięsa koziego. Sama miałam z koziną po raz pierwszy do czynienia - gorąco polecam. Mięso niezwykle kruche. Polędwica to był ostatni kawałek jaki mi został - zdecydowanie najlepszy. Po prostu cudo.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica koźlęca w sosie grzybowym

Mięso umyć i osuszyć. Ostrym nożem usunąć resztki tłuszczu i błon. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzać olej z masłem i zrumienić na nim polędwiczkę ze wszystkich stron. Jakoś tak wyszło, że z trzech... Powinna mocno się zrumienić. Wlać 300 ml wody, dodać posiekane świeże zioła, posypując przy okazji mięso. Cząbrem posypać tylko mięso. Dodać grzyby - owa duża garść jest umowna, bo każdy z nas ma inną jej pojemność - i grzyby zmielone. Przykryć, i po zagotowaniu dusić na minimalnym ogniu przez 10 minut.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do gotującego się sosu, mieszając. Przykryć ponownie i gotować około 20 minut. W razie konieczności podlać wodą - nie dopuszczając do całkowitego jej wyparowania. Wyjąć mięso i pokroić na plastry. Sos w razie gdyby był za rzadki odparować, po czym delikatnie doprawić i polać nim wyłożone na talerze mięso.
Podałam z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty, ale dodatki mogą być takie, jakie nam pasują. Kasza, kopytka, kluski śląskie... Surówka z kiszonej kapusty, sałata, mizeria... W ostatniej chwili Mąż - siedząc już przy talerzu - zapytał dlaczego nie robię zdjęcia. Nie miałam zamiaru dzielenia się przepisem na coś, co rzadko można kupić, ale z drugiej strony... dlaczego nie? Niestety nie kpk - bo właśnie zamiar w ostatniej chwili zmieniony. Jak będziecie mieć okazję kupna koziny, nie zastanawiajcie się. Jest pyszna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak