Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron tagliatelle

    250 g
  • pierś z kurczaka

    250 g
  • pieczarki

    100 g
  • ser gruyere

    70 g
  • oliwa z oliwek

  • boczek

    300 g

Sos beszamel

  • masło

    50 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • mleko

    1/2 l

Do smaku

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • zioła prowansalskie

  • przyprawa do kurczaka

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Sos beszamel: w garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy (uważajmy, żeby nie przypalić mąki - chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Mięso z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy dokładnie wklepujemy. Na koniec skrapiamy mięso niewielką ilością oliwy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie kurczaka podsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Ważne, żeby kurczaka od razu smażyć na bardzo gorącej patelni - dzięki temu będzie chrupiący i soczysty. Usmażone kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10 minut. Po wyjęciu, kroimy mięso w cienkie plasterki. Piersi z kurczaka będą lekko różowe w środku, ponieważ później będziemy je jeszcze zapiekać.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Boczek kroimy w kostkę. Możemy go usmażyć na patelni razem z kurczakiem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Następnie przekładamy do oddzielnego naczynia,
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
a na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Gotowe pieczarki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do sosu beszamel. Dodajemy podsmażony boczek.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu z pieczarkami i boczkiem. Na to wykładamy warstwami: ½ makaronu, ½ sosu, plastry kurczaka, następnie pozostały makaron i sos. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C (z włączoną opcją grillowania) na około 8-10 minut.
Krok 9 - Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
Smacznego!
Doradca Smaku
Pieczarki po pokrojeniu możemy skropić niewielka ilością soku z cytryny – będziemy mieli pewność, że nie ściemnieją zanim je usmażymy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

nikaasz

08.12.2015 16:08
Spróbowałam! Bardzo wszystkim smakowało :)

Misia93

07.03.2015 15:12
Na co można zamienić pieczarki?

ilka01

01.03.2015 16:19
prosty i szybki przepis na pyszne danie :)

bartekk

25.02.2015 17:08
fajnie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat