Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

babeczki

marchew 2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka orkiszowa typ 2000 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 szt
olej roślinny 3/4 szklanki
jajko 4 szt
cukier 2/3 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

dekorcja

śmietana kremówka 200 ml
cukier waniliowy 2 łyżeczki
marchew 1 szt
woda 1 szklanka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką

Kroki postępowania

1
Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki.
Krok 1 - Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką foto
2
W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie.
Krok 2 - Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką foto
3
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut.
Krok 3 - Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką foto
4
Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym ogniu aż płyn się zredukuje, badzie gesty i zacznie bomblować.
Krok 4 - Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką foto
5
Przelewamy przez sitko i wykładamy na papier do pieczenia rozsmarowując cienką warstwą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Łamiemy i kruszymy na mniejsze kawałki.
Kremówkę ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Posypujemy kandyzowaną marchewką i perełkami cukrowymi.
Krok 5 - Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 12.02.2015 10:03
pyszne babeczki
MałaMi89 10.02.2015 16:36
Wyglądają super :)
W poszukiwaniu inspiracji 10.02.2015 14:32
Mniam :) Delicje.
Hrabina w kuchni 09.02.2015 21:37
Pyszności!
Konczi 09.02.2015 21:23
bajecznie wyglądają
Wiktoria29 09.02.2015 20:52
chętnie spróbuję
Zdzisław 09.02.2015 20:47
takie słodkości bardzo lubię
ilka01 09.02.2015 19:49
super przepis :)
ania2610 09.02.2015 18:58
cudne babeczki!
pajbek 09.02.2015 18:10
Pyszny deser :-)
mikrusiak 09.02.2015 18:09
fajna ta babeczka :)
Ania321 09.02.2015 18:05
muszę wypróbować :)
ada.la 09.02.2015 18:00
wyglądają fantastycznie
wyattearp 09.02.2015 16:59
super babeczki
jasiek 09.02.2015 15:47
piękne babeczki
Franciszek 09.02.2015 15:40
Świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak