Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na ciepło: Faworki

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na niezwykle kruche faworki obsypane chmurką cukru pudru. Ciasto z tego przepisu wychodzi niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach.

Składniki:

mąka 500 g
żółtko jajek 8 szt.
śmietana gęsta 3-5 łyżek
sól
spirytus 50 ml
masło 2 łyżki
cukier puder
tłuszcz do smażenia 800 g

Porada

Aby faworki były kruche, po zagnieceniu należy zbijać ciasto drewnianym wałkiem przez ok. 5 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Na ciepło: Faworki

Przepis na chrust lub przepis na faworki - tak można nazwać zatytułować tę recepturę. W cieście na faworki ważne są proporcje oraz temperatura smażenia. Ciasto na faworki trzeba rozwałkować cienko i smażyć na złoty kolor w temperaturze 70 stopni. Jeśli ciast zbyt szybko brązowieje to znaczy, że temperatura tłuszczu jest za wysoka. 

1. Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto, bardzo dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na 30 minut.

2. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na cztery części, z każdej z nich uformować kulę, cieniutko rozwałkować i pokroić radełkiem na paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, a następnie przewinąć przez nie jeden koniec paska.

3. W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 70°C, smażyć w nim faworki, a następnie wyjąć je i odsączyć z tłuszczu używając papierowego ręcznika.

4.Faworki przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.02.2019 12:34
Bardzo fajne, apetyczne faworki.
jejkuchnia 21.03.2018 15:51
Kiedyś bardzo lubiłam, ale od jakiegoś czasu mi się przejadły. :D
misia53 12.02.2015 15:23
a ja zapomniałam o radełku ale też mi ładne wyszły
Magda60 11.02.2015 13:56
pysznie wygladaja
Katarzyna59 09.02.2015 21:07
wspaniałe!
jasiek 09.02.2015 15:46
mi taki ładny kolor nie wychodzi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak