Przepis i sposób przygotowania na: Na ciepło: Faworki
Przepis na chrust lub przepis na faworki - tak można nazwać zatytułować tę recepturę. W cieście na faworki ważne są proporcje oraz temperatura smażenia. Ciasto na faworki trzeba rozwałkować cienko i smażyć na złoty kolor w temperaturze 70 stopni. Jeśli ciast zbyt szybko brązowieje to znaczy, że temperatura tłuszczu jest za wysoka.
1. Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto, bardzo dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na cztery części, z każdej z nich uformować kulę, cieniutko rozwałkować i pokroić radełkiem na paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, a następnie przewinąć przez nie jeden koniec paska.
3. W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 70°C, smażyć w nim faworki, a następnie wyjąć je i odsączyć z tłuszczu używając papierowego ręcznika.
4.Faworki przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.