Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik na biszkopcie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 3 szt.
cukier 3-4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
Masa serowa
twaróg zmielony 1 kg.
jajko 5 szt.
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy 2 szt.
budyń śmietankowy 2 szt.
margaryna 1/2 kost.
rodzynki 4 łyżki

Porada

Można także użyć do tego ciasta biszkopty z paczki .

Przepis i sposób przygotowania na: sernik na biszkopcie

Najpierw upiec biszkopt , oddzielić białka od żółtek , białka włożyć do naczynia ubić sztywno , dodać cukier oraz żółtka dokładnie połączyć i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia najlepiej przesianą przez sito delikatnie wymieszać i wylać masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wstawić do piekarnika i upiec w temp. 170 st. ok.12 min. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem i odstawić do spęcznienia . W międzyczasie jak będzie piekł się biszkopt przygotować masę serową . Oddzielić białka od żółtek i włożyć do dwóch różnych naczyń najpierw ubić białka na sztywno i odstawić. Do żółtek dodać cukier , cukry waniliowe oraz margarynę i utrzeć tak aby powstała gładka jednolita masa , dodać zmielony twaróg dokładnie połączyć , wsypać budynie oraz spęczniałe i osączone rodzynki ponownie wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać i wylać na upieczony biszkopt, wstawić ponownie do piekarnika na 170 st. i piec ok. 40 min. na złoty kolor jeśli nie będzie jeszcze upieczony to zmniejszyć temp. do 140 st. i piec jeszcze ok. 10 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 09.02.2015 15:24
Dodałam do ulubionych i wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak