Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 2 szt.

Sos pieczarkowy

pieczarki 250 gramów
szalotka 2 szt.
wino białe wytrawne 50 ml
śmietana kremowa 36% 50 ml
masło 2 łyżeczki
oliwa
jajko 2 szt.
cząber
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz

Tarta

mąka pszenna 1 szklanka
masło 100 gramów
jajko 1 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy ciasto na tartę. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
Krok 1 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
2
Rozwałkowujemy ciasto dość cienko.
Krok 2 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
3
Do wysmarowanej masłem foremki na tartę (moja ma średnicę 25 cm) wkładamy rozwałkowane ciasto.
Krok 3 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
4
Widelcem nakłuwamy dziurki. Wkładamy do piekarnia na około 20 minut temperatura 170 stopni. Gdy spód tarty się zarumieni wyciągamy z piekarnika.
Krok 4 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
6
Filety z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i żyłek. Kroimy na paseczki. Oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą z oliwek. Podsmażamy z dwóch stron. Mięso odstawiamy na bok.
Krok 5 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
7
Na patelnię dajemy niewielka ilość oliwy i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę. Dodajemy wino. Redukujemy je.
Krok 6 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
8
Gdy cebulka zaczyna się szklić dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i cząbrem. Smażymy chwilę.
Krok 7 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
9
Na upieczony spod tarty przekładamy kurczaka i pieczarki z cebulką.
Krok 8 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
10
Przygotowujemy sos. W wysokim naczyniu ubijamy jajka mikserem i dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zalewamy masą jajeczną tartę.
Krok 9 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto
11
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 - 40 minut.
Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Smacznego :)
Krok 10 - Tarta z kurczakiem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.07.2015 11:39
wspaniale wygląda
Kolorowa 09.02.2015 20:49
uwielbiam tarty ;)
Barbara777 09.02.2015 16:12
bardzo lubię takie pyszności
erym 09.02.2015 15:19
zaowiada sie smacznie...
Kuchnia Marty 09.02.2015 15:15
Fajny przepis! Wygląda apetycznie
Joannasz3190 09.02.2015 15:11
Lubię takie dania :)
Grazyna0211 09.02.2015 15:08
smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak