Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe lody jagodowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówka amerykańska 50 dag
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 15 dag
cynamon Prymat do smaku
jogurt grecki 400 g
śmietana 30% 150 ml

Porada

Lody zrobione w maszynce, ale można i bez niej. Wystarczy gotową masę przelać do pojemnika, wsadzić do zamrażalnika i raz na jakiś czas po prostu przemieszać dokładnie widelcem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe lody jagodowe

Kroki postępowania

1
Śmietanę i jogurt najlepiej wsadzić do lodówki - skróci to czas chłodzenia. Jagody przebrać, umyć i delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym. Wrzucić do rondla, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon - tak na czubek łyżeczki
Krok 1 - Jogurtowe lody jagodowe foto
2
Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a jagody zaczną się rozpadać - mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i rozgnieść całkowicie jagody widelcem. Odstawić do przestygnięcia.
Krok 2 - Jogurtowe lody jagodowe foto
3
Do owoców dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na 30-60 minut. Można swobodnie przetrzymać do następnego dnia (wówczas masa sama od siebie mocno zgęstnieje).
Krok 3 - Jogurtowe lody jagodowe foto
4
Jogurt dobrze rozetrzeć trzepaczką w misce.
Krok 4 - Jogurtowe lody jagodowe foto
5
Dodać do owoców wyjętych z lodówki (lub owoce do jogurtu - nie ma znaczenia co do czego)...
Krok 5 - Jogurtowe lody jagodowe foto
6
...i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Jogurtowe lody jagodowe foto
7
Przelać całość do maszynki do lodów i ukręcić pyszne lody wg instrukcji producenta.
Krok 7 - Jogurtowe lody jagodowe foto
8
Gdy masa mocno zgęstnieje, przełożyć do pojemnika, przykryć i wsadzić do zamrażalnika. Zamrozić. W przypadku braku maszyny warto co jakiś czas przemieszać masę widelcem, zaczynając od brzegów pojemnika - aby rozbić kryształki tworzącego się lodu.
Krok 8 - Jogurtowe lody jagodowe foto
9
W obu przypadkach przed podaniem wyjąć lody z zamrażalnika na kilka minut. Porcjować łyżką do lodów. Aby ułatwić sobie pracę, dobrze jest ją moczyć przed każdym nabraniem masy w kubku z gorącą wodą. Można też - z braku łyżki do lodów - pokroić nożem w kostkę - uważając, aby nie uszkodzić pojemnika. Jeszcze się przyda.
Krok 9 - Jogurtowe lody jagodowe foto
10
Przełożyć do miseczek, szklaneczek, pucharków... i podawać.
Krok 10 - Jogurtowe lody jagodowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak