Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini tarty z budyniem i smażonymi truskawkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

drożdże 20 g
żółtko jajek 2 szt
margaryna 2/3 kostki
mąka 300 g
cukier 2 łyzki
cukier waniliowy 30 g
śmietana 18 proc 2 łyżki gęsta kwaśna

POSYPKA;

margaryna 1/2 szt
mąka 4 łyżki
cukier trzcinowy 4 łyżki

BUDYŃ

mleko 2% 500 ml
budyń waniliowy 1 szt

TRUSKAWKI

truskawki 2 szkl mrożone
cukier trzcinowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini tarty z budyniem i smażonymi truskawkami

Kroki postępowania

1
Do miski dajemy śmietanę, żółtka, drożdże, oba cukry i mieszamy aż się połączy, następnie dodajemy margarynę i mąkę, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni, czasem należy dodać więcej mąki.
Krok 1 - Mini tarty z budyniem i smażonymi truskawkami  foto
2
Ciastem wylepiamy mini foremki do tarty, mi wyszło 6szt, nie pieczemy.
Krok 2 - Mini tarty z budyniem i smażonymi truskawkami  foto
3
Posypka;
Z mąki, cukru, margaryny robimy posypkę, wszystkie składniki łącząc palcami i tworząc grudki.
Krok 3 - Mini tarty z budyniem i smażonymi truskawkami  foto
4
Rozmrożone truskawki wkładamy wraz z sokiem i cukrem do garnka, smażymy aż odparuje cały sok, starajmy się nie mieszać by się nie rozpadły za bardzo.
Krok 4 - Mini tarty z budyniem i smażonymi truskawkami  foto
5
Na ciasto surowe wykładamy ostudzony budyń, następnie ostudzone truskawki, na wierzch posypujemy posypką i pieczemy w tem. 180st przez 25-30 min, ciasto ma się dobrze zrumienić, posypka również.
Krok 5 - Mini tarty z budyniem i smażonymi truskawkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 09.02.2015 14:56
Super deserek
Kolorowa 08.02.2015 21:23
Mmmm pycha ;)
Hrabina w kuchni 08.02.2015 20:00
Pyszny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak