Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym cieście

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście to ciasto, którego nigdy się nie ma dość!  Połączenie kruchego ciasta i soczystych jabłek z dodatkiem cynamonu, to uczta dla podniebienia wszystkich tych, którzy cenią sobie wspaniały smak domowych ciast. Szarlotka na kruchym cieście idealnie sprawdzi się jako deser do ulubionej kawy, a także słodki poczęstunek na przyjście gości. 

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka pszenna 4 szklanki
masło 300 g
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

NADZIENIE JABŁKOWE

jabłka 9 sztuk
woda 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście to ciasto, na które przepis powinniście mieć zawsze pod ręką. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo dobre, o czym świadczyć może jego szybkie znikanie z blaszki. Przygotowując kruche ciasto pamiętajcie, by po zagnieceniu podzielić je na dwie części i schłodzić ok. godzinę w lodówce. Jedną część ciasta wykorzystacie jako spód ciasta, a z drugiej połowy przygotujecie kruszonkę do szarlotki na kruchym cieście.

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Odłożyć na około godzinę do lodówki.
Krok 1 - Szarlotka na kruchym cieście foto
2
W tym czasie przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, pokroić w półplasterki.
Krok 2 - Szarlotka na kruchym cieście foto
3
Do garnka wlać wodę i wrzucić przygotowane jabłka. Całość dusić na ogniu przez około 15 minut. Następnie dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 2 minuty.
Krok 3 - Szarlotka na kruchym cieście foto
4
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować lub zetrzeć na tarce na dno formy. Podpiec przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Krok 4 - Szarlotka na kruchym cieście foto
5
Następnie podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek i wyłożyć masę jabłkową.
Krok 5 - Szarlotka na kruchym cieście foto
6
Na końcu zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Krok 6 - Szarlotka na kruchym cieście foto
7
Całość piec w piekarniku około godziny w temp 180*C. Przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 7 - Szarlotka na kruchym cieście foto

Zgłodnieliście na widok szarlotki na kruchym cieście? Koniecznie upieczcie ją już dziś! Jeśli zaciekawił Was ten przepis - sprawdź inne na przepyszne, domowe ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 09.02.2015 15:11
lubimy taką !
Monika-twin 08.02.2015 19:11
fajna szarlotka.
Sroczka 08.02.2015 18:49
Szarlotkę bardzo lubię, zjadłabym kawałek.
halina17 08.02.2015 18:40
Smaczna szarlotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak