Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kwiatami cukinii

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bigos

cukinia 1 szt
kwiaty cukinii 1 garść
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula biała 1 szt
zielenina według uznania
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
udka kurczaka 3-4 szt
pomidory 1-2 szt

zasmażka

margaryna 1/4 kostki
mąka pszenna 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kwiatami cukinii

Do garnka wkładamy udka kurczaka, można zamiast drobiu użyć boczku. Wkładamy obraną marchew i pietruchę. Wlewamy wody tylko tyle ile jest niezbędne, by pokryła mięso i gotujemy prawie do miękkości. Po obgotowaniu, odstawiamy z ognia, udka można wydrylować z kości (jeśli boczek, to pokroić w kostkę). Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do startych warzyw i mięsa w garnku dorzucamy pokrojona drobno cebulę. Gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy średnią cukinię uprzednio obrana i pokrojoną w drobną kostkę. Szatkujemy kwiaty dyni lub cukinii, w całości, nawet z łodyżkami i środkami. Dorzucamy do garnka, także dokładamy pokrojonego, bez skóry pomidora lub dwa. Gotujemy, a pod koniec , gdy już wszystko będzie miękkie, pomidor się nieco rozgotuje, wsypujemy posiekaną zieleninę, głównie natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy przyprawami. Z margaryny i mąki na patelni przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do bigosu, chwilę jeszcze gotując.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak