Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańska zupa z cieciorką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z kurczaka 2
cieciorka konserwowa 2 opakowania
fasola czerwona z puszki 1 puszka
fasola 1 puszka białej konserwowej
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka zielona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
papryka biała 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 2 sztuki pepperoni
warzywa mrożone 2 opakowania warzyw meksykańskich
cebula biała 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
chili Prymat 1 płaska łyżeczka
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
przyprawa w płynie 1 łyżka
placki do tortilli 2 sztuki
mąka pszenna 1 duża łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańska zupa z cieciorką

Do swojej potrawy użyłam cieciorki pakowanej (400g), a nie puszkowej- konserwowej. U siebie takiej nie znalazłam.
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę i nalewamy nową- 1,5 cm nad zawartością garnka, gotujemy na wolnym ogniu ok godzinę. W tym czasie papryki kroimy na małe paseczki, mięso myjemy i kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy osobno na odrobinie oleju. Do papryk dodajemy cebulę drobno posiekaną oraz mrożone warzywa. Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor, kroimy w paseczki i wrzucamy do naszej zupy- gulaszu. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 10.02.2015 17:18
wygląda bardzo apetycznie !!!
VioletoweKucharzenie 09.02.2015 09:24
poproszę na rozgrzewkę:-)
Magula 08.02.2015 13:37
wygląda bardzo apetycznie
ilka01 08.02.2015 10:51
ciekawa propozycja
dollce 08.02.2015 10:25
Wygląda kusząco
berys18 08.02.2015 10:09
z chęcią bym popróbowała
Konczi 08.02.2015 10:06
Pysznie wygląda :)
cooked 08.02.2015 09:54
zapowiada się smakowicie :)
Agnieszka-87-25 08.02.2015 09:32
smaczna i pożywna
erym 08.02.2015 09:18
no i wcinamy, super!
Mniam 08.02.2015 08:51
To ja się wpraszam na tą zupę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak