Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak duszony w czerwonym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
cebula biała 2 szt
pieczarki 25 dag
masło 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
kostka mięsna 1 szt
sól i pieprz do smaku
śmietana 1/4 łyżki
mąka 2 łyżki
wino czerwone 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony w czerwonym winie

Kurczaka podzielić na porcje. Mieso natrzeć sokiem z cytryny. Porcję ułożyć w rondlu. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażyć na maśle i osączyć. Na tłuszczu ze smażenia grzybów usmażyć cebulę na złoty kolor. Do tłuszczu dodać czerwone wino i sos sojowy oraz kostke bulionową. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosaem zalać mięso i dusić pod przykryciem. Do sosu z duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 08.10.2010 07:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak