Kurczak duszony w czerwonym winie

Kurczak duszony w czerwonym winie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cebula biała

    2 szt
  • pieczarki

    25 dag
  • masło

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • kostka mięsna

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • śmietana

    1/4 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • wino czerwone

    1/4 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka podzielić na porcje. Mieso natrzeć sokiem z cytryny. Porcję ułożyć w rondlu. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażyć na maśle i osączyć. Na tłuszczu ze smażenia grzybów usmażyć cebulę na złoty kolor. Do tłuszczu dodać czerwone wino i sos sojowy oraz kostke bulionową. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosaem zalać mięso i dusić pod przykryciem. Do sosu z duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monisia1977

08.10.2010 07:12
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat