śmietanowiec

śmietanowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • galaretka truskawkowa

  • galaretka agrestowa

  • czekolada mleczna

  • kakao

    2 łyżki
  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • bita śmietana

    2 torebki
  • żelatyna

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko delikatnie. Do 1/3 masy dodajemy kakao. Na blaszkę wylewamy raz jasne raz ciemne ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na kawałki i układamy w różnych miejscach tortownicy. W pozostałe miejsca wlewamy schłodzone galaretki różnokolorowe. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy do bitej śmietany. Ubijamy. Bitą śmietanę również ozdabiamy gdzie nie gdzie galaretką i okruszkami biszkopta. Na koniec dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i winogronem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rique

13.07.2011 11:21
slodkie:)

Agnieszka_B

11.08.2010 11:00
Moja mamusia zawsze robi takie ciasto. Pychota:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat