Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śmietanowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka truskawkowa
galaretka agrestowa
czekolada mleczna
kakao 2 łyżki
mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
olej 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bita śmietana 2 torebki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: śmietanowiec

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko delikatnie. Do 1/3 masy dodajemy kakao. Na blaszkę wylewamy raz jasne raz ciemne ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na kawałki i układamy w różnych miejscach tortownicy. W pozostałe miejsca wlewamy schłodzone galaretki różnokolorowe. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy do bitej śmietany. Ubijamy. Bitą śmietanę również ozdabiamy gdzie nie gdzie galaretką i okruszkami biszkopta. Na koniec dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i winogronem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rique 13.07.2011 11:21
slodkie:)
Agnieszka_B 11.08.2010 11:00
Moja mamusia zawsze robi takie ciasto. Pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak