Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki-miseczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
margaryna 10 dkg
cukier 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 50 gram

Porada

Podaję w nim zupę gulaszową,bogracz,gulasz itp na zdjęciu zupa meksykańska z pulpecikami chlebki można upiec wcześniej,wydrążyć środki a chlebki podgrzewać w piekarniku

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki-miseczki

w 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki,
poczekać aż podrosną.

Resztę składników wymieszać,dodać podrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 4 części,uformować chlebki.
Piec w 180 stopniach 30 minut.

Podawać ścinając wierzch i wydrążając środek bułeczek,
napełnić je zupą/gulaszem i przykryć odciętym wierzchem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 06.02.2015 22:59
Super chlebek:)
Lucan 06.02.2015 20:43
przyda się na wielkanoc do żurrrka:)
engie23 06.02.2015 18:46
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak