Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańskie chili

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola czerwona 250 g
Liść laurowy suszony Prymat
cebula czerwona
ząbek czosnku
pomidory 1 kg
pomidory krojone z puszki 1 z zalewą
papryka czerwona
papryka zielona
oliwa 2 łyżki
papryczka chili 1 szt (zielona)
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
awokado
oliwki czarne Smak 100 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańskie chili

Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnego dnia podgotowałem 5 minut, zdjąłem z ognia i odstawiłem na godzinę , aby ziarno napęczniało.
Fasolę wraz z listkiem laurowym gotowałem w tej samej wodzie, w której się moczyła, około 20 minut. Dodałem sól , gotowałem dalej, aż była miękka. Osączyłem z wody.
W tym samym czasie drobno posiekałem cebulę i czosnek. Pomidory i paprykę umyłem i osuszyłem. Pomidory pokroiłem w kostkę po usunięciu trzpieni. Strąki papryki przekroiłem wzdłuż , pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w kostkę. Chili również oczyściłem z nasion, drobno pokroiłem.
W garnku rozgrzałem oliwę. Na słabym ogniu przez 5 minut dusiłem cebulę razem z czosnkiem i papryką. Dodałem pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki, chili i tymianek. Gotowałem wszystko na małym ogniu , pod przykryciem, 15 minut. Następnie garnek odkryłem, przyprawiłem solą i pieprzem, gotowałem na średnim ogniu, aż sos zgęstniał a warzywa stały się miękkie.
Dodałem oliwki razem z fasolą , podgrzewałem na małym ogniu ok. 5 minut.
Awokado obrałem, pokroiłem w kostkę, przed podaniem dodałem do potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 06.02.2015 19:04
kolorowe i pyszne :)
Wafelek2601 06.02.2015 11:50
Pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak