Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 100 g
mąka krupczatka 400 g
ziarna amarantusa 2 łyżki
orzeszki piniowe 50 g
orzeszki pistacjowe 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
drożdże świeże 20 g
konfitura z dzikiej róży 2 łyżki
maślanka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami.

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę kukurydzianą.
Krok 1 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
2
Dosypać mąkę krupczatkę i wymieszać.
Krok 2 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
3
Dodać ziarna amarantusa.
Krok 3 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
4
Uprażyć na suchej patelni orzeszki piniowe i pistacje.
Krok 4 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
5
Wsypać orzeszki do miski i wymieszać.
Krok 5 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
6
Dodać łyżkę soli morskiej.
Krok 6 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
7
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do całości, wymieszać.
Krok 7 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
8
Wlać maślankę o temperaturze pokojowej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Krok 8 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
9
Na końcu dodać konfiturę z dzikiej róży i wymieszać ponownie.
Krok 9 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
10
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 10 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
11
Przełożyć do dwóch foremek, u mnie silikonowych.
Krok 11 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
12
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez 35 minut, aż do zrumienienia.
Krok 12 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto
13
Smacznego !
Krok 13 - Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami piniowymi i pistacjami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 08.02.2015 10:14
oj zjadłabym kromeczkę takiego brzmi ciekawie;)
Ada-Gaba 06.02.2015 21:56
ciekawy przepis
Janina 06.02.2015 16:09
Fajny przepis
adelajda 06.02.2015 15:05
Pyszny chlebek :)
miszelka 06.02.2015 09:58
Ciekawy pomysł :)
olkaaa 06.02.2015 09:19
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak