Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywany chlebek na śniadanie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 260 g
mąka krupczatka 120 g
drożdże świeże 30 g
jajko 2 szt
cukier 1 łyżki
sól 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
kefir 3/4 szklanki
olej rzepakowy 0/5 szklanka
masło 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
suszone pomidory 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
skórka z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywany chlebek na śniadanie

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką oraz ziołami i solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na około 20 kwadratów.

Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie w garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła i mieszamy ją z pietruszką, suszonymi pomidorami, solą oraz skórką z cytryny.

Wyrośnięte kawałki smarujemy ziołowym masłem.

Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm).

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 06.02.2015 14:55
aLE FAJNY CHLEBEK.
Aleksandra/Olcia 06.02.2015 14:44
po zdjęciu poznałam Twój przepis...i wiele innych mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak