Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste mini chałki dyniowo-pomarańczowe
Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy rozczyn, sok i skórkę pomarańczową, puree z dyni, roztopione masło oraz jajko.
Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Następnie dzielimy je na 6 części które dzielimy jeszcze na 3 mniejsze.
Formujemy z nich wałeczki i zaplatamy z nich warkocz, końce podwijamy pod spód.
Zaplecione chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem i posypujemy kruszonką.
Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)