Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe kopytka z sosem "4 sery"

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kopytka

ziemniaki 500 g
szpinak świeży lub mrożony 150 g
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku

sos cztery sery

ser pleśniowy typu gorgonzola 50 g
parmezan 50 g
ser kozi 50 g
wino białe wytrawne 50 ml
ser mozarella 50 g
bulion warzywny 75 ml
śmietana 30% 75ml
pieprz
sól do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
papryka do dekoacji

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe kopytka z sosem "4 sery"

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak, płuczemy i rozdrabniamy np w blenderze razem z jajkiem. Dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy obie mąki i sól i zagniatamy. Masa powinna by raczej zwarta aby dało się formowac wałek i wycinac kopytka. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.

Sery rozdrabniamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino. Chwilę gotujemy i dodajemy bulion. Gdy sos trochę odparuje dodajemy powoli śmietanę, gorgonzolę i ser kozi. Cały czas mieszając dodajemy pozostałe sery. Sos będzie gotowy gdy stanie się gładki i jednolity. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
NA talerzach wylewamy trochę sosu, układamy kopytka i dekorujemy natką pietruszki i kawałakami papryki czerwonej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 06.02.2015 20:29
Smakowicie wyglądają:)
Monika-twin 06.02.2015 15:05
SUPER KOPYTKA.
Anna169Hosz 06.02.2015 11:23
Pięknie się prezentują.
erym 06.02.2015 11:04
ja po prostu chce sprobowac!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak