Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto filo z porami i boczkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 30 dag
pomarańcza 1 duża
pory 80 dag
jajko 2 szt.
śmietana kremówka 50 ml
ciasto filo 6 arkuszy
masło 10 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Z resztek ciasta - nie zużyłam całego opakowania - można przygotować pyszne kieszonki z owocami na deser.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto filo z porami i boczkiem

Kroki postępowania

1
Boczek pokroić w krótkie słupki. Wrzucić na dużą patelnię z grubym dnem i obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym
Krok 1 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
2
Porządnie wyszorować pomarańczę pod bieżącą wodą, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, przy czym jeśli ktoś nie lubi – nie zawracać sobie tym głowy. Przekroić na pół i wycisnąć sok, po czym przecedzić go przez sitko.
Krok 2 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
3
Pory dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki grubości 5 mm. Pokroić jedynie białe i jasnozielone części. Na patelni pozostawić około 1 łyżkę wytopionego tłuszczu, dodać 1 łyżkę masła i wrzucić pory. Smażyć 2-3 minuty na niewielkim ogniu, po czym dodać skórkę i sok z pomarańczy. Zwiększyć ogień i smażyć mieszając, aż sok odparuje, a pory zmiękną.
Krok 3 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
4
Dodać boczek, doprawić solą i pieprzem i smażyć mieszając 3-5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Krok 4 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
5
Jajka rozbełtać ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem
Krok 5 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
6
Wlać do porów i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
7
Nagrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę średnicy 20-22 cm wyłożyć arkuszem pergaminu.
Krok 7 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
8
Resztę masła stopić w rondelku.
Krok 8 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
9
Wyjąć ciasto i przyciąć dłuższe brzegi tak, aby powstał kwadrat (w opakowaniu było 7 arkuszy, więc 1 wraz z resztkami zawinąć szczelnie i odłożyć do lodówki – wykorzystując do czegoś innego).
Krok 9 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
10
Tutaj trzeba będzie się skupić i pracować bardzo szybko, ale bez strachu… Rozłożyć na blacie arkusz ciasta i dobrze posmarować masłem przy pomocy pędzla. Wyłożyć nim tortownicę.
Krok 10 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
11
Wziąć drugi arkusz ciasta – posmarować w ten sam sposób masłem i ułożyć na pierwszym arkuszu, przesuwając nieco rogi ciasta. Tak samo zrobić z pozostałym ciastem – wciąż stopniowo przesuwając rogi w bok.
Krok 11 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
12
Na ciasto wyłożyć pory z boczkiem i wystające poza nadzienie rogi ciasta delikatnie złożyć do środka. Posmarować ciasto resztą masła – uwaga… jeśli go zabraknie (zależeć do będzie od naszej hojności w smarowaniu), zawsze można stopić nieco więcej na bieżąco – piszę to bowiem oczywiście „dotopić” musiałam, ale podając wagę ta dodatkowa ilość się w niej mieści
Krok 12 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto
13
Piec około 40 minut. Wyjąć z formy i zostawić przez około 5 minut na pergaminie. Podawać na gorąco.
Krok 13 - Ciasto filo z porami i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 06.02.2015 09:40
Cudna kompozycja smakowa!
w mojej kuchni 06.02.2015 09:17
smaczne jedzonko
Kuchnia Marty 06.02.2015 07:13
Uwielbiam! Robię bardzo podobne!
patryska76 06.02.2015 00:18
przepyszna propozycja! ;-)
misia53 06.02.2015 00:05
Jak Ewcia przygotuje to naprawdę smakuje....
matesko 05.02.2015 22:40
ciekawy przepis
Renata9 05.02.2015 22:11
Bardzo smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak