Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z wiśniami lub dżemem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 50 dag
masło zimne 25 dag
cukier puder 12,5 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1 szczypta
kwaśna śmietana 3 łyżki
sok z cytryny 1,5 łyżeczki
tłuszcz do formy

Nadzienie

wiśnie 50 dag
cukier 5 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
woda 50 ml
dżem wiśniowy 3 łyżki
cukier puder do oprószenia

Nadzienie II

dżem 1 słoiczek

Porada

Używam wiśni mrożonych bez rozmrażania. Zamiast nich można użyć jakiegokolwiek dżemu. Ilość ciasta wystarczy na 2 tarty średn. 25 cm lub 1 dużą 28 cm z krateczką. Ja zrobiłam tu 25 cm z krateczką i 18 cm z... Można je zamrozić - rozmrażać w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z wiśniami lub dżemem

Kroki postępowania

1
Do miski robota przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać łyżką.
Krok 1 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
2
Masło pokroić w kostkę wielkości około 1 cm, po czym wrzucić do miski. Mieszadłem do kruchego ciasta (lub plastikowymi nożami w wielofunkcyjnym typu malakser) posiekać na kruszonkę.
Krok 2 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
3
W miseczce wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny i dodać do reszty. Na średnich obrotach wyrobić ciasto do momentu, aż się połączy.

Ręcznie przesiać mąkę na stolnicę, dodać resztę sypkich składników i wymieszać nożem. Dodać pokrojone w kostkę masło i dokładnie posiekać. Dodać śmietanę z sokiem cytrynowym i posiekać wstępnie nożem, po czym szybko zagnieść ciasto rękami tak, aby się po prostu połączyło. Z gotowego uformować gruby krążek, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 3 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
4
Wiśnie bez rozmrażania przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać cukier, sok z cytryny i wodę. Całość zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć do minimum i smażyć co jakiś czas mieszając – z czasem coraz częściej – około 20-25 minut.
Krok 4 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
5
Pilnować pod koniec, aby wiśnie pozostały w całości w niewielkiej ilości syropu na dnie. Wystudzić.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Krok 5 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
6
Formę dokładnie natłuścić. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na pół. W przypadku, gdy chłodziło się znacznie dłużej można zagnieść je przez chwilkę, aby uelastycznić. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na grubość 5mm. Zdjąć górną warstwę folii i podnieść ręką dolną. Wyłożyć dno formy odwracając folią do góry.
Krok 6 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
7
Poprzez folię docisnąć ciasto do dna i brzegów formy (miarką robi się to doskonale, bo ma płaskie dno) , odcinając nadmiar ciasta i usuwając folię. Można też – co stosuję przy dużych tartach – na górnej warstwie folii położyć wałek i delikatnie nawinąć na niej ciasto – bez dolnego arkusza, przenieść na formę i rozwinąć. Lub zrobić to swoją własną ulubioną metodą. Spód ciasta nakłuć widelcem i wsadzić do piekarnika na 15 minut. Ciasto powinno stracić swoją surowość i zacząć się rumienić.
Krok 7 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
8
W tym czasie rozwałkować część pozostałego ciasta na oprószonym mąką blacie. Najlepiej radełkiem pokroić na paseczki szerokości 1-1,5 cm.
Krok 8 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
9
Wyjąć podpieczone ciasto i od razu posmarować dżemem, po czym równomiernie rozłożyć wiśnie. Wierzch przykryć paseczkami ciasta tworząc ozdobną kratkę – bardzo pomocna w przenoszeniu paseczków jest długa i wąska szpachelka do rozsmarowywania polewy czy kremów.
Krok 9 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
10
Z resztek ciasta małą foremką wyciąć na przykład gwiazdeczki (lub kwiatuszki, serduszka…) i ułożyć je wokół zewnętrznego brzegu.
Krok 10 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
11
Piec jeszcze około 20-25 minut – w zależności od ulubionego wypieczenia ciasta.
Krok 11 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
12
Resztę ciasta można wykorzystać do małej tarty lub upiec po prostu ciasteczka, które można przełożyć dżemem. Ja zrobiłam tartę z samym dżemem. Należy po prostu rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wyłożyć na dnie natłuszczonej tortownicy średnicy 18 cm i nakłuć widelcem. Z resztek rozwałkowanego ciasta wykroić małą foremką ozdobne ciasteczka – tu w formie gwiazdek. Po pieczeniu wstępnym rozłożyć dżem na spodzie ciasta i przykryć cały wierzch wyciętymi ciasteczkami. Nie należy się przejmować, że część w trakcie pieczenia zatonie w kipiącym dżemie – upieką się. Piec 20-25 minut.
Krok 12 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto
13
Gotowe, lekko przestudzone ciasta posypać cukrem pudrem. Wyjąć z formy i podzielić na porcje. Tarty na ciepło są wyborne… Na drugi dzień nie czuć tak maślanego smaku ciasta, ale wyborne pozostają.
Krok 13 - Krucha tarta z wiśniami lub dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 20.10.2015 20:36
apetyczna tarta
Klausia 18.08.2015 18:01
przefantastyczna:)
Kasiaaa 05.05.2015 19:50
Fajny deserek :)
ben-ka 07.02.2015 12:24
Wspaniała, taka apetyczna na tarta..........lubię ciasta z owocami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak