Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto potrójnie czekoladowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki
masło 150 g
żółtko jajek 2 sztuki
czekolada deserowa 1/2 tabliczki (roztopiona)
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól 1 szczypta

Masa czekoladowa

czekolada mleczna 1 tabliczka
czekolada gorzka 1 tabliczka
śmietana kremówka 1 szklanka
likier kokosowy 1 kieliszek
cukier brązowy 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 1,5 łyżki

Polewa

czekolada mleczna 1 tabliczka
czekolada deserowa 1 tabliczka
śmietana kremówka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto potrójnie czekoladowe

Mąkę przesiać z kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić.
W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić.
Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak