Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron

makaron kokardki 300 g
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Sos mięsny

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula biała 1 sztuka
czosnek ząbki 3 sztuki
passata pomidorowa 400 ml
tymianek
oregano

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki (niepełne)
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2% 400 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Dodatkowo

ser żółty starty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki zapiekane pod beszamelem

Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość doprawić do smaku.
Przygotować sos beszamelowy. W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie bardzo powoli wlewać mleko i mieszać cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem.
Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak