Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki kajmakowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 1 kostka
mleko 3,2% 1,5 szklanki
cukier drobny 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
jaja 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masa kajmakowa 1 puszka

Porada

Do bułeczek możemy dać inną masę np. kokosową.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki kajmakowe

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzewamy na gazie. Ciepłe mleko wlewamy je do dużej miski. Do mleka kruszymy drożdże.
Krok 1 - Bułeczki kajmakowe foto
2
Mieszamy mleko aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na chwilę.
Krok 2 - Bułeczki kajmakowe foto
3
Wsypujemy mąkę pszenną, wbijamy jajko, dajemy cukry i olej.
Krok 3 - Bułeczki kajmakowe foto
4
Zarabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki kajmakowe foto
5
Wyjmujemy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy. Formujemy bułeczki, w środek dajemy masę kajmakową i zawijamy. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st.
Krok 5 - Bułeczki kajmakowe foto
6
Gotowe bułeczki ozdabiamy lukrem lub zajadamy od razu.
Krok 6 - Bułeczki kajmakowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.02.2015 17:13
Naprodukowałaś ich dużo..........jest czym dzielić:)
Stenka 05.02.2015 18:00
fajna propozycja
Cynamonka 05.02.2015 17:48
Ja też pierwszy raz się z takimi spotykam :)
Renata9 05.02.2015 17:42
Fajne bułeczki, jeszcze takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak