Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada chlebowa z nadzieniem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 40 dag
woda 200 ml
drożdże 10 g
sól 1/2 łyżeczki
masło 60 g roztopionego masła
jajko 1 sztuka do smarowania

Składniki na nadzienie

ser żółty 6 plasterków
szynka 6 plasterków
ser topiony 4 plasterki
ogórki konserwowe 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada chlebowa z nadzieniem

Drożdże roztapiamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką i z pozostałą częścią wody , solą i roztopionym masłem . Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne , wkładamy do miski na 1 godzinę aby podrosło. Wyrośnię ciasto wyjmuję i dzielę na 2 części , następnie wałkując na prostokąt. Układam na cieście szynkę ,ser żółty , ser topiony oraz pokrojone ogórki na cienkie paski. Zwijamy brzegi , podwijamy pod spód . Odstawiamy roladę na 30-40 minut by podrosło. Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wkładam do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak