Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto "Pleśniak".

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
margaryna 250 g
kakao 1,5 łyżki
cukier puder
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat rumowy
aromat waniliowy
dżem śliwkowy
sól szczypta

Porada

To proste i szybkie do przygotowania pyszne ciasto,które bywa nazywane "Pleśniakiem" lub "Skubańcem".Do ciasta można użyć swojego ulubionego dżemu,ja wybrałam śliwkowy,ale można wykorzystać inny wedle swoich upodobań.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto "Pleśniak".

Z mąki, białego cukru, 4 żółtek, nieco miękkiej margaryny i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać gorzkie kakao i kilka kropli rumowego aromatu i ponownie zagnieść ciasto, by połączyło się z dodanymi składnikami. Do dwóch pozostałych części ciasta dodać kilka kropli aromatu waniliowego i ponownie zagnieść ciasto. Średniej wielkości blachę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć pierwszą warstwę jasnego ciasta z dodatkiem aromatu waniliowego (można wylepić spód blaszki ciastem lub rozwałkować ciasto wałkiem i przenieść je na spód blaszki). Na umieszczony w blaszce spód wyłożyć dżem śliwkowy (użyłam dżemu ze śliwek węgierek, wykorzystałam około 1,5 słoiczka średniej wielkości). Na wyłożony dżem przenieść rozwałkowaną na wielkość blachy drugą ciemną część ciasta z dodatkiem kakao. Z 4 białek ubić sztywną pianę dodając do niej podczas ubijania 1 czubatą łyżkę cukru pudru i szczyptę soli. Sztywną, ubitą słodką pianę wyłożyć na umieszczoną w blaszce kakaową warstwę ciasta. Na wierzch piany, a tym samym na wierzch ciasta umieścić ostatnią warstwę jasnego ciasta skubiąc ją palcami i kładąc na wierzch piany, odrywać trochę surowego ciasta i kłaść ją na ubitą pianę, aż przykryje się ciastem całą powierzchnię ciasta i zakryje się tym samym ubitą pianę. Tak przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a gdy przestygnie obsypać je z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 07.02.2015 23:36
to ciasto chyba wszyscy lubią
Margo1 06.02.2015 10:00
lubię to ciasto
Zdzisław 04.02.2015 15:00
takie słodkości bardzo lubię
dodi 04.02.2015 13:00
uwielbiam to ciasto
marcia7 04.02.2015 10:55
smaczne ciasto
Futka 04.02.2015 10:24
Przepyszne i wspaniałe ciasto :)
Adam/ZUB3R 04.02.2015 10:12
bardzo lubię
Renata9 04.02.2015 10:10
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak