Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś na kremowej marchewce z kukurydzą i szczypiorkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba

filet z łososia 400 g
sok z cytryny 1 łyżka

kremowa marchewka

marchew 1 szt
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól szczypta

cytrynowy sos

jogurt naturalny 4 łyżki
majonez 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczzka

dodatkowo

kukurydza w puszce 4 łyżki
Szczypiorek cienki 0,5 pęczka
sok z limetki 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś na kremowej marchewce z kukurydzą i szczypiorkiem

Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy marchewkę, solimy i podsmażamy 3 minuty.

Zalewamy taką ilością wody aby marchewka była zakryta i dusimy po przykryciem aż zmięknie.

Pod koniec do smaku doprawiamy cukrem.

Podczas gdy marchewka się gotuje, natartego sokiem z cytryny łososia gotujemy na parze ok. 5 minut.

Składniki na sos mieszamy.

Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z kukurydzą, sokiem z limonki oraz szczyptą pieprzu.

Uduszoną marchewkę miksujemy na gładki krem.

Na dwóch talerzach układamy po połowie kremowej marchewki.

Na około wylewamy sos cytrynowy.

Układamy łososia a na nim po 2 łyżki salsy.

Danie podawałam z pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak