Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jabłkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

biszkopty okrągłe 120 gram
jabłka 500 gram
cukier 250 gram
laska cynamonu
Goździki całe Prymat 5-6 sztuk
sok z cytryny 1 łyżka

Krem

mleko 250 ml
cukier puder 125 gram
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 30% 350 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 gram
czekolada gorzka 100 gram
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jabłkowy

Kroki postępowania

1
Cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 1 - Tort jabłkowy foto
2
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Pół jabłka ze skórką pokroić w plastry do dekoracji. Do syropu wrzucić najpierw jabłka ze skórką, krótko gotować i wyjąć na talerzyk. Wrzucić jabłka pokrojone w kostkę, ugotować na wpół twardo.Wyjąć z syropu.
Krok 2 - Tort jabłkowy foto
3
Biszkopty skropić połową rumu i syropem, wyłożyć dno i boki tortownicy ( 18 cm).
Krok 3 - Tort jabłkowy foto
4
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ( 70 ml ) na kilka minut a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 4 - Tort jabłkowy foto
5
Żółtka i 100 g cukru utrzeć.
Krok 5 - Tort jabłkowy foto
6
Mleko zagotować. Dodawać po łyżce do ciągle ucieranych żółtek. 1/3 mleka zostawić. Przelać masę do rondla i ciągle mieszając podgrzać do zagotowania. Przetrzeć przez sito.
Krok 6 - Tort jabłkowy foto
7
Czekoladę połamać i zalać zostawionym mlekiem. poczekać chwilę, i wymieszać do rozpuszczenia.
Krok 7 - Tort jabłkowy foto
8
Rozpuszczoną czekoladę dodać do żółtek, wymieszać.
Krok 8 - Tort jabłkowy foto
9
Śmietanę ubić z 20 g cukru pudru, dodać do masy czekoladowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać. Dodać pozostały rum i na koniec płynną żelatynę.
Krok 9 - Tort jabłkowy foto
10
Krem na chwilę wstawić do lodówki, gdy zacznie lekko tężeć wyłożyć 1/3 na dno tortownicy, na krem jabłka i przykryć resztą kremu. Schłodzić i udekorować. Ja udekorowałam jabłkiem i czerwoną porzeczką.
Krok 10 - Tort jabłkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.02.2015 12:37
ciekawy przepis
adelajda 04.02.2015 11:08
dobry torcik
Katarzyna59 04.02.2015 09:22
ciekawy torcik
Ania67 04.02.2015 09:18
Boski tort
Ewelina1991 04.02.2015 08:46
śliczny tort
Krzysztof15 04.02.2015 06:38
pyszny torcik
anilewe13
anilewe13 03.02.2015 23:08
Torcik jest piękny i na pewno smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak