Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
mąka tortowa 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Dodatkowo:

banan 2 sztuki
czekolada gorzka 50 gramów
masło 1 łyżka
śmietana kremówka 250 mililitrów
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie

Kroki postępowania

1

Nagrzać piekarnik do 180°C. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Z masy odjąć 4-5 łyżek ciasta i przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka foliowego. Zrobić biały szkielet na wzór ciała żyrafy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty.

Krok 1 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto
2

Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na podpieczony wzór. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.

Krok 2 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto
3
Z gorącego ciasta zdjąć papier do pieczenia.
Krok 3 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto
4

Zrolować na ścierce wzorkiem na zewnątrz. Pozostawić do ostudzenia.

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć banany. Przełożyć na pergamin i dać do lodówki, tak aby czekolada zastygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywna masę. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany, a całość posmarować kremówką. Ponownie zwinąć i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.

Krok 4 - Rolada "żyrafa" z bananem w czekoladzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 09.10.2016 23:32
ale świetne!
edytazaw89@wp 28.09.2016 18:36
robię identyczną
Klausia 06.09.2015 21:15
chętnie wypróbuję :)
Ada-Gaba 23.06.2015 21:23
Podoba mi się taki deserek
Kasiaaa 17.05.2015 15:36
Prezentuje się rewelacyjnie :)
Jagódka77 14.03.2015 19:46
robi wrażenie pod każdym względem
Andzia1977
Andzia1977 05.02.2015 22:19
Super wygląd, robiłam kiedyś z kropkami ( do masy dodałam barwnik) ,ale oczywiście rolada mi nie wyszła, rozjechała mi się.
Kolorowa 04.02.2015 16:21
Bardzo fajny przepis ;)
Grazyna0211 04.02.2015 13:58
świetny pomysł
Mniam 04.02.2015 12:53
Fajna żyrafa Ci się udała :)
Ola1young 04.02.2015 12:34
świetny przepis na deser :)
Kuchenka 04.02.2015 12:30
znakomity pomysł
jagoda5913 04.02.2015 11:37
Pięknie wygląda :-)
Kluska_87 04.02.2015 11:14
właśnie tego przepisu szukałam :) !
paulina2157 04.02.2015 11:11
no świetnie to wyszło, bardzo oryginalnie
Habibi 04.02.2015 10:11
ja próbowałam takiego wzoru, ale przekombinowałam i wyszło coś nieopisanego ;)
Justi2401 04.02.2015 09:21
Piękna i na pewno pyszna :)
VioletoweKucharzenie 04.02.2015 09:11
świetny pomysł:-)
Rysia 03.02.2015 23:11
Ładny pomysł.Widziałam z kwiatkami.
Ania321 03.02.2015 22:38
Ciekawy przepis :)
jola91 03.02.2015 22:37
Super ta żyrafa, na przyjęciach dla dzieci na pewno robi wielkie wrażenie :)
Lucan 03.02.2015 22:19
zajefajne!
aisoglam 03.02.2015 22:12
Ale pomysłowe! :)
halina17 03.02.2015 21:26
Apetycznie wygląda rolada.
ben-ka 03.02.2015 21:21
Brawo za pomysł, świetny efekt!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak