Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka z parówkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze 60 dag
parówki 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka z parówkami

Kroki postępowania

1
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić ręką na gładką masę.
Krok 1 - Mielonka z parówkami foto
2
Do szynkowara wyłożyć połowę masy mięsnej,
Krok 2 - Mielonka z parówkami foto
3
a następnie ułożyć na niej wzdłuż parówki (bez osłonek),
Krok 3 - Mielonka z parówkami foto
4
a na to wyłożyć resztę mięsa dociskając.
Krok 4 - Mielonka z parówkami foto
5
Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z gorącą wodą, wyłożonego ściereczką, tak aby woda sięgała do wysokości 1-2 cm poniżej brzegów szynkowara. Gotować na małym ogniu, sprawdzając temperaturę mięsa termometrem. Parzyć przez 60 min, tak aby temperatura mięsa utrzymywała się na 90 st. Następnie szynkowar pozostawić do wystygnięcia w gotowanej wodzie, a następnie wstawić go do lodówki na 24 h.
Krok 5 - Mielonka z parówkami foto
6
Po tym czasie mielonkę wyjąć z szynkowara i podawać na kanapki.
Krok 6 - Mielonka z parówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.04.2015 23:06
Fajnie to wygląda.
JOANNA16 09.02.2015 10:10
super przepis na pewno pyszne
dodi 04.02.2015 13:04
ślicznie wygląda
Wacław 04.02.2015 10:19
fajny przepis a miesko 1 klasa !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak