Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zapiekana brukselka to świetny pomysł na danie z tego warzywa. W tym wydaniu brukselka będzie wyjątkowo pyszna!

Składniki:

Składniki na brukselkę zapiekaną

brukselka 500 g
oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
ząbki czosnku 3-4 szt
orzechy włoskie 30 g
suszone pomidory 3-4 szt
kapary całe Smak 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na sos śmietanowo serowy

śmietana kwaśna 100 g
ser pleśniowy niebieski 100 g
jaja 2 szt
natka pietruszki 2 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym

Czy mieszkają z Wami miłośnicy brukselki? Jeśli tak, to świetnie się składa, bo ta zapiekana brukselka sprawi, że pokochają to warzywo jeszcze bardziej. Zapiekana brukselka to świetny pomysł na rodzinną kolację.

Przygotowanie brukselki zapiekanej:
Brukselki myjemy, większe kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy do oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselkę, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 15-20 minut pod przykryciem.

Przygotowanie sosu śmietanowo serowego:
W misce mieszamy śmietanę z musztardą, pokruszonym serem pleśniowym i 2 jajkami. Dodajemy świeżą, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowy sos wylewamy na podpieczone brukselki. Odkryte naczynie wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez ok. 20-25 minut aż wierzch się ładnie zarumieni. Podajemy ciepłe.

Zapiekana brukselka to wyjątkowo aromatyczne, pełne smaku danie. Jeśli jednak macie ochotę na inne danie z tego warzywa, to sprawdźcie nasze inspiracje kulinarne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 03.02.2015 14:54
Boskie i niezwykle smaczne połączenie :)
Pani Domu 03.02.2015 11:26
świetna brukselka i smaczna
kasienka23 03.02.2015 10:29
ciekawe danie, nie przepadam za brukselką ale w takiej postaci chętnie się skuszę!
ilka01 03.02.2015 09:59
super danie :)
Ola1984 03.02.2015 09:14
Oj, zdecydowanie moje smaki :) Fantastyczne danie.
dollce 03.02.2015 07:42
Super propozycja :)
Mniam 02.02.2015 21:26
To musi być pyszne! Bardzo lubię brukselkę i na pewno w takiej wersji smakowałaby mi.
Hrabina w kuchni 02.02.2015 21:08
Pysznie wygląda.
wyattearp 02.02.2015 21:07
fajny smak
IKrakowianka 02.02.2015 20:44
świetna brukselka
Renata9 02.02.2015 20:35
pyszna brukselka
ada.la 02.02.2015 20:28
fajny przepis
jasiek 02.02.2015 19:46
fajne urozmaicenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak