Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
pieczarki 6 szt
papryka 1 szt
cebula 0,5 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano
bazylia
Czosnek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sos beszamelowy 0,35 l
ser żółty 2 plastry
mięso mielone 0,35 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm. Następnie ziemniaki gotujemy przez ok 10 min, po czym osuszamy na ręczniku papierowym.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana foto
2
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana foto
3
Paprykę myjemy i kroimy w plastry.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana foto
4
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana foto
5
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę i pieczarki. Całość smażymy razem przez 3 min i dodajemy mięso.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana foto
6
Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy jeszcze przez 5 minut.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana foto
7
Formę do zapiekanki smarujemy margaryną, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to warstwę mięsa i znowu ziemniaki.
Krok 7 - Zapiekanka ziemniaczana foto
8
Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym a na górze układamy plastry sera.
Całość pieczemy w 180°C przez 40 min.
Krok 8 - Zapiekanka ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak