Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z budyniem i jabłkami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 125 g
mąka pszenna 1 i 1/4 szkl
cukier 2 łyżki
woda zimna 3 łyżki

Krem budynowy

mleko 0,5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
wanilia 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt
masło 50 g

owoce

jabłka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem i jabłkami.

Kroki postępowania

1
Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.Wyjmuję z lodówki ciasto (maka czesc zostawiam na kruszonkę) i wylepiam nim naczynie do tarty. Nakłuwam i wstawiam do pieca. Piekę do czasu aż lekko się przyrumieni ok 10 do 15 minut.
Krok 1 - Tarta z budyniem i jabłkami. foto
2
W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki,cukier i wanilie. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować . Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, zamieszac, zdjąć garnek z ognia, dodac masło . Całość można zmiksować na szybkich obrotach. I krem już gotowy.
Krok 2 - Tarta z budyniem i jabłkami. foto
3
Na upieczone,ostudzone ciasto wylewamy gorący budyń.
Krok 3 - Tarta z budyniem i jabłkami. foto
4
Nakrem budynowy wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku.
Krok 4 - Tarta z budyniem i jabłkami. foto
5
A na jego wierzch ściermay na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40 minut.Smacznego
Krok 5 - Tarta z budyniem i jabłkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 02.02.2015 13:45
PYSZNE CIASTO.
mirosława4 02.02.2015 13:09
do kawki jak znalazł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak