Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane rydze

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rydze 1,5 kg
cebula 2 szt
jabłko kwaśne 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1,5 łyżeczki
cukier 0,5 szkl
sól 3 łyżeczki
ocet 10 % 1 szkl
woda 4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane rydze

Kroki postępowania

1
Rydze dokładnie oczyścić i opłukać.
Krok 1 - Marynowane rydze foto
2
Przygotować zalewę: wodę zagotować z jabłkiem, gotować 3 minuty, jabłko wyjąć. Wodę gotować dalej z octem i przyprawami ( gotować około 10 minut).
Krok 2 - Marynowane rydze foto
3
Do wyparzonych słoików włożyć rydze i kilka krążków pokrojonej cebuli. Zalać gorącą zalewą i zakręcić.
Krok 3 - Marynowane rydze foto
4
Pasteryzować przez 15 minut.
Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Marynowane rydze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 02.02.2015 19:04
wspaniałe grzyby!
Habibi 02.02.2015 15:28
na moim terenie ostatnimi czasy rydze się się pokazują - jakby wymarły... a tak je lubimy :)
Grazyna0211 02.02.2015 14:37
lubię rydze w każdej postaci
adelajda 02.02.2015 14:10
Ja w zeszłym roku nawet na ryneczku nie spotkałam :)))
Wacław 02.02.2015 13:21
świetne zapasy domowe !!!
Franciszek 02.02.2015 12:48
Mam inny przepis
Mira85 02.02.2015 10:47
robię podobnie
w mojej kuchni 02.02.2015 10:43
Takievzapasy lubię mieć w domu
Beatris 02.02.2015 10:06
Przepyszne grzybki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak