Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka w serduszka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g
cukier puder 100 g
masło 200 g
jajko 2 szt
sól

masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier puder 1/2 szkl
cynamon 2 łyżeczki
budyń waniliowy 1 szt

Porada

blaszkę z wyłożonym ciastem bez nadzienia też schładzam

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka w serduszka

Kroki postępowania

1
mąkę przesiać wymieszać ze szczyptą soli i cukrem pudrem wybic jedno jajko i jedno żółtko, dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto, podzielić na dwie części jedną wyłożyć na blaszkę a drugą schłodzić
Krok 1 - szarlotka w serduszka foto
2
jabłka zetrzeć na tarce wymieszać z cukrem, cynamonem i budyniem
Krok 2 - szarlotka w serduszka foto
3
jabłka wyłożyć na blaszkę z ciastem
Krok 3 - szarlotka w serduszka foto
4
drugą część ciasta rozwałkować na grubośc 0,5 cm i wycinamy foremką serduszka układamy je na wierzchu ciasta
Krok 4 - szarlotka w serduszka foto
5
pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, schłodzone posypujemy cukrem pudrem
Krok 5 - szarlotka w serduszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 02.02.2015 08:50
Kocham szarlotki, więc nie mogłam tu nie zajrzeć! :)
irenka 01.02.2015 20:08
pyszna szarlotka,lubię
halina17 01.02.2015 18:58
pomysłowo :)
aginaa 01.02.2015 18:27
pieknie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak