Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z ziemniaków i z kiszonej kapusty.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 8 sztuk
kapusta kiszona
masło
cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
kminek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Porada

Usmażone kotleciki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Takie kotleciki są świetne i na kolację, jak i na przekąskę, czy jako dodatek do obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z ziemniaków i z kiszonej kapusty.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem dodając do nich w trakcie tłuczenia pół łyżki masła i szczyptę gałki muszkatołowej. Utłuczone ziemniaki pozostawić do wystygnięcia, a w tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę. Do zrumienionej cebuli dodać na patelnię odciśniętą z soku kiszoną kapustę (dodałam solidną garść kapusty). Podsmażać razem cebulę z kapustą na patelni, aż kiszona kapusta zmięknie. Podsmażoną z cebulą kapustę doprawić pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką.
Krok 1 - Kotleciki z ziemniaków i z kiszonej kapusty. foto
2
Gdy doprawiona kapusta z cebulą już nieco przestygnie dodać ją do utłuczonych ziemniaków. Wymieszać ziemniaki z podsmażoną z cebulą kiszoną kapustą, by powstała ziemniaczano - kapuściana masa. Ewentualnie doprawić wymieszane składniki, powstałą masę solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Kotleciki z ziemniaków i z kiszonej kapusty. foto
3
Brać trochę wymieszanej masy i formować z niej średniej wielkości kotlety. Obtaczać ziemniaczano - kapuściane kotlety w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej.
Krok 3 - Kotleciki z ziemniaków i z kiszonej kapusty. foto
4
Smażyć obtoczone kotlety na patelni z dobrze rozgrzanym olejem z każdej strony do zarumienienia się panierki.
Krok 4 - Kotleciki z ziemniaków i z kiszonej kapusty. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.02.2015 10:01
Robiła też takie
dodi 01.02.2015 14:56
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak