Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowo-ananasowy torcik

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 15 dag
cukier 5 dag
masło lub margaryna 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
woda zimna 1 łyżka

biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 5 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
cukier 8 dag
cukier waniliowy 16 g
woda zimna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

śmietana 30% 700 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki
cytryna 1 sztuka
ananas z puszki 1 puszka
płatki migdałowe 50 g
dżem owocowy 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowo-ananasowy torcik

Kroki postępowania

1
Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy.
Krok 1 - Śmietanowo-ananasowy torcik foto
2
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie,
Krok 2 - Śmietanowo-ananasowy torcik foto
3
ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
Krok 3 - Śmietanowo-ananasowy torcik foto
4
Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować. Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować .
Krok 4 - Śmietanowo-ananasowy torcik foto
5
Przełożenie: Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym przykryć biszkoptem lekko nasączyć sokiem z ananasów posmarować ¾ kremu śmietankowego wciskając pokrojone ananasy przykryć drugim krążkiem biszkopta lekko nasączyć sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować.
Krok 5 - Śmietanowo-ananasowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 13.02.2015 16:03
Torcik Palce Lizać
Michał2 05.02.2015 16:07
fajne ciasto
Ola1984 01.02.2015 20:42
Bajecznie wygląda :) Skusiłabym się na kawałek.
caralajna 01.02.2015 20:32
wiele bym dała za kawałek tego ciasta
iziona 01.02.2015 17:15
Cudny, uwielbiam takie ciasta :)
cooked 01.02.2015 16:08
też planuję upiec :)
dodi 01.02.2015 14:57
ale pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak