Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa z porami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa 2 pęta (wiejska)
por 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 2 łyżki
natka pietruszki pęczek
białe wino 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Kiełbasę z porami można podawać do ziemniaków, chleba, kaszy, makaronu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa z porami

Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości około 10 cm. Pokrojone kawałki wrzucić na lekko osolony wrzątek i lekko obgotować, aby wierzchnia warstwa zmiękła. Po wyjęciu z wody pory rozkrawać wzdłuż, nie przecinając do samego końca. Środki wyjmujemy i kroimy drobno.
Na oleju rumienimy pokrojone drobno pory, dokładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Razem chwilkę smażymy, dodajemy natkę pietruszki, żółtko, śmietanę i doprawiamy. Gotową masą wypełniamy wydrążone środki porów. Całość spinamy kawałkiem pora.
Tak przygotowane pory wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i zapiekamy około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 13.04.2015 21:59
ciekawie to wygląda :)
gusia1000 20.03.2015 00:11
Fajnie wygląda.
norweska20 07.02.2015 00:07
pomysłowe i apetyczne
miodunka 02.02.2015 18:14
Uwielbiam pory, a w taki sposób jeszcze nie kosztowałam!!! Super!!
Kamil 01.02.2015 17:26
Świetnie wygląda :)
Lucan 01.02.2015 11:55
Nie często się zdarza, ale aż mi ślinka pociekła czytając :) Na pewno wypróbuję :)
erym 01.02.2015 11:42
super pomysl!
IZABELA29 01.02.2015 08:42
moja pierwsza myśl jak to jeść ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak